Sivut

tiistai 24. huhtikuuta 2012

"Laji": Hyötyliikunta

Vaikkei tätä ei voi ehkä laskea varsinaiseksi lajiksi, aloin miettiä, miten sitä voisi harrastaa enemmän. Paikasta A paikkaan B kävely julkisen liikenteen kayttämisen (saati autoilun) sijaan nyt on itsestäänselvä esimerkki, mutta aika harvoin sitä tulee pidempiä matkoja käveltyä muuten, kuin kävelemisen ilosta. Se on kuitenkin sen verran hidasta puuhaa, että nopeasti siinä tulee käytäntö vastaan. Töihin käveleminen pidentäisi "työ"päivää monella tunnilla, ellei satu asumaan kovin lähellä duunia.

Pyöräily sen sijaan matkustusmuotona on jo paljon järkevämpi. Edelliseen duuniin poljin kätevästi reilussa tunnissa (19 km), kun julkisilla matka vei keskimäärin 50 min. Toki työajasta piti poistaa myös suihkussa käymiset ja vaatteiden vaihdot, joihin mä saan kulumaan huimasti aikaa. Mutta leppoisalla tahdilla lyhyempiä matkoja polkiessa voi paikasta toiseen siirtyä ihan siviilit päällä ilman että hiki valuu persvakoon. Raskaan treenikassin kuljettaminen pitkiä matkoja on myös pyörällä huomattavasti miellyttävämpää kuin kävellen tai edes julkisilla, koska ainakin mun tapauksessa siihenkin on aina liittynyt turhan paljon sitä yhdellä olalla kanniskelua. Talvisaikaan kutenkin se pyöräily taitaa olla aika paljon hitaampaa ja muutenkin vaarallista.

Kuva: PhotoXpress


Portaiden käyttö hissin sijaan (4.-6. kerrokseen HEP!), puutarhan hoito (en tosin harrasta) ja siivoaminen (en oikeestaan kauheesti harrasta tätäkään) on myös näitä yleisiä tapoja harrastaa lajia. Ehkä joku haravoiminen ois ihan jees, mutta kerrostalossa asuvana perussuomalaisena (ei se puolue, oon vasemmistolainen) jurona epäsosiaalisena miellän pihatalkoisiin niin paljon hölöttäviä lapsiperheitä, että jotenkin luulen, ettei se ois ihan mun juttu. Lisäksi sitä on ymmärtääkseni 1-2 kertaa vuodessa tarjolla.

No mutta ostoslistoista luopuminen on ainakin yks hyvä. Kun kaupasta tullessaan muistaa unohtaneensa ne kolme asiaa, ja ne haettuaan vielä yhden, tulee muuten turhan lyhyehkö kaupparetki tehtyä kolmeen kertaan. Ja kun meille rapun ovelta on 111 porrasta, kertyy noustavia portaita pelkästään kauppareissun ansiosta noin 333! Mä en unohtanut tänään kauppaan mitään, mutta unohdin taas kerran laskea portaat, mikä on ollut tarkoituksena aina "seuraavalla" kerralla. Nyt kuitenkin päätin ne ihan tätä postausta varten laskea, koska kerrokset (tai ainakaan portaikot) eivät jostain syystä ole symmetrisiä, vaan portaita on eri väliköissä eri määrä. Nousin siis äsken kotiin tullessani 222 porrasta.

Koira olis myös pakko hankkia. Se saisi kyllä väkisinkin liikkeelle. Pelkästään liikunnan vuoksi ei toki koiraa kannata hankkia, mutta sellainen on muutenkin ollut toiveissa jo pitkään. Joku suurehko keskikokoinen söpö otus, joka ei kuolaa (päiväsaikaan kusetusvastuunkantajan huom.) Kunhan täältä kotiin päästään ja elämä taas normalisoituu, on aika miettiä, onko hetki otollinen uudelle perheenjäsenellä vai ei.

Mitäs muuta sitä vielä keksis? Et sais keksiä siis niitä tekosyitä, miksei.

4 kommenttia:

  1. Mun hyötyliikuntana on pyöräily. Työmatkoista tulee 28 km yhteensä.

    VastaaPoista
  2. Mullekin toi pyöräily varsinkin töihin oli vielä viime syksynä se tehokkain ja yleisin tapa hyötyliikkua. Nyt, kun ei ole töitä, ei ole yhtä paljon pyöräilyäkään. Tosin ihan hyvä, ettei ole varaa bussilippuunkaan. :D

    VastaaPoista
  3. Asut ilmeisesti Berliinissä..? Katot tosta http://www.stadtentwicklung.berlin.de/umwelt/berlin_move/en/laufstrecken/index.shtml jonkun kivan mestan, pyöräilet sinne (toimii hyvänä alkulämmittelynä) ja teet sun juoksuohjelman mukaisen harjoituksen!

    VastaaPoista
  4. Katos, kiitos vinkistä. :]
    Asun joo Berliinissä vielä vajaan kuukauden verran, kunnes palaan Suomeen. Mulla ei täällä ole pyörää käytössä, mutta noi taitaakin kaikki olla julkisten varrella. Yleensä tulee lenkkeiltyä aika myöhään illalla, joten ei tarvitsisi ihan ruuhkaisimmalla metrolla palata hikisenä kotiin.

    Voisinkin täksi illaksi kattoa jonkun kivan puiston tuolta.

    VastaaPoista